Naar inhoud springen

België gestopt met verzending telegrammen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 december 2017 

Telegramverzendingen in België per jaar
Telegramverzendingen in België per jaar

België gestopt met verzending telegrammen

Na 171 jaar van dienst te zijn geweest werd gisteren het allerlaatste telegram in België verzonden. Het Belgische telecommunicatiebedrijf Proximus kondigde het einde tweeënhalve week geleden al aan. Volgens Jack Hamande, bestuurslid van de Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, zijn er tegenwoordig nog tien belangrijke klanten in de financiële, juridische en verzekeringswereld.

De verzending van telegrammen is in de afgelopen decennia sterk teruggelopen. Aan het begin van de jaren tachtig waren dit er volgens Proximus nog 1,5 miljoen. Dit aantal was aan het begin van deze eeuw al gezakt naar vijftigduizend. In de eerste elf maanden van dit jaar werden nog negenduizend telegrammen verzonden.

Volgens Hamande weten veel mensen niet meer wat een telegram is. Daarbij is het een dure communicatievariant ten opzichte van andere, moderne kanalen. Een telegrambericht van twintig woorden kost nu ongeveer 16 euro. De verwachting is dat veel klanten zullen overstappen op geregistreerde e-mail.

In Nederland stopte Koninklijke PTT Nederland (KPN) in 2001 met de verzending van telegrammen. Rob van Hoof kocht de dienst toen over en zette het voort onder de naam telegram.nl. Zijn bedrijf bestaat tegenwoordig nog steeds en verzendt maandelijks 25.000 telegrammen. Een telegram kost bij zijn bedrijf 27 euro per stuk. Er zijn twaalf mensen in dienst.

De eerste telegramlijn werd in 1846 tussen Brussel en Antwerpen gelegd. Het concept werd in de jaren 1830 uitgevonden in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden de verzendingen al gestopt in 1982; in de Verenigde Staten was dat in 2006. Volgens Van Hoof zijn er tegenwoordig nog vijftig landen in de wereld waar een telegram naartoe verzonden kan worden. Hij was ook in onderhandeling met Proximus om de dienst over te nemen. "Helaas zijn we er niet uitgekomen," was zijn verklaring waarom dat niet gelukt is.

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Belgium stops telegram services », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 30 december 2017.