Auteur van 'Kronieken van Russische landhuizen' geeft 260 unieke luchtfoto's rechtenvrij aan Wikimedia

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 december 2017 

Auteur van 'Kronieken van Russische landhuizen' geeft 260 unieke luchtfoto's rechtenvrij aan Wikimedia

De Russische auteur Vadim Razumov heeft samen met de plaatselijke Wikimedia-afdeling een 260-tal luchtfoto's onder een vrije licentie gepubliceerd.

De fotocollectie biedt een unieke kijk op landhuizen, herenhuizen en ruïnes, die gebouwd werden vóór de Russische Revolutie uitbrak. Razumov maakt hiervoor gebruik van een quadrocopter (drone). In de 'Kronieken van Russische landhuizen' (op zijn blog) vat hij aan de hand van de foto's de geschiedenis van het architecturale erfgoed samen. Al meer dan 700 landhuizen staan er beschreven.

Vadim Razumov werkt al sinds 2009 aan zijn fotoreeks. Gemiddeld doet hij er zo'n 5 à 10 uur per huis aan, maar soms gaat het ook over meerdere dagen. "Het is een dure aangelegenheid, vooral de verplaatsingskosten om naar elk locatie te gaan en de gebruikte foto-apparatuur. Komt daarbij dat de afbeeldingen nog eens achteraf verwerkt moet worden.". Razumov heeft het er echter allemaal voor over: "Architecturale fotografie is echt cool en opwindend".

Achter elke foto schuilt een verhaal
Het landhuis van Grebnevo waar het dak naar beneden viel

"Achter elk van mijn foto's schuilt een verhaal, die kunnen zowel vrolijk als verdrietig zijn", gaat Razumov verder. "Landgoed 'Artemievo' is zo vlak na mijn fotoreportage afgebrand, een groep vrijwilligers was het huis aan het restaureren."

Maar er zijn ook tegenovergestelde voorbeelden zoals de tempel in Pjot: "Enkele lokale etnografen namen contact met me op met de vraag of ik op mijn blog wou vermelden dat ze donaties zochten voor het publiceren van een boek over de tempel. Een zakenman heeft na het lezen van mijn blog uiteindelijk al het benodigde kapitaal voorzien. Ik ben blij dat ik deze mensen daarin heb kunnen helpen!"

"Een ander gegeven was het landhuis van Grebnevo, waar ik daags na de instorting van het dak een fotoreportage hield. De foto's brachten publieke verontwaardiging met zich mee, en de inwoners realiseerden zich hoe belangrijk het is om het erfgoed te bewaren".

Uitzondering gemaakt

Razumov werkt meestal in opdracht van commerciële media. Voor 's werelds grootste encyclopedie (Wikipedia) en zusterprojecten wou hij een uitzondering maken: "Het is geen geheim dat er vandaag de dag veel cultureel erfgoed gerestaureerd zou moeten worden. Ik geloof dat deze bijzondere fotoreeks er zal toe bijdragen dat het Russische volk meer van zijn erfgoed gaat houden, er er meer in zal willen investeren."

Impressie[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Аэрофотосъемка 200 русских усадеб пожертвована Википедии », afkomstig van Wikinieuws (ru) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 9 december 2017.