Angelo O. veroordeeld wegens doodslag op Savannah Dekker

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

13 juli 2018 

De Rechtbank Utrecht heeft de 17-jarige Angelo O. uit Den Bosch veroordeeld tot twee jaar cel en jeugd-tbs wegens het om het leven brengen van de 14-jarige Savanna Dekker uit Bunschoten. Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de zwaarste straf die in het Nederlands jeugdstrafrecht opgelegd kan worden. De jeugd-tbs zal wellicht later worden omgezet in gewone tbs voor volwassenen. Ook moet O. de ouders van Savanna een schadevergoeding van 28.000 euro betalen. De rechtbank acht moord niet bewezen en heeft O. daarom alleen veroordeeld wegens doodslag.

Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat O. Savannah op 1 juni 2017 van het leven heeft beroofd. Ze hadden die middag met elkaar afgesproken in een park in de buurt van industrieterrein De Kronkels. Omstreeks 14:50 verstuurde Savannah nog een chatbericht naar anderen. Een half uur later werd O. alleen gezien, op de fiets van Savannah, die vanaf dan vermist was. Savannah's lijk werd enkele dagen later in de sloot teruggevonden. Op zowel haar lichaam als dat van O. zijn sporen van een worsteling aangetroffen. O. bleek bovendien spullen van Savannah in huis te hebben. Sporen op zijn kleding wijzen erop dat hij in dezelfde sloot is geweest waar Savannah's lichaam werd gevonden.

Zelf is O. altijd blijven ontkennen betrokken te zijn bij Savannah's dood. Wel heeft hij toegegeven dat hij zich door haar bedrogen voelde, omdat hij verliefd op haar was terwijl ze ook iets bleek te hebben met andere jongens. Ook voor de rechtbank is hij blijven weigeren nadere details over wat zich de bewuste middag heeft afgespeeld vrij te geven. De exacte doodsoorzaak van Savannah is daardoor tot op heden onbekend. Doordat het lijk al enkele dagen in het water had gelegen toen het werd gevonden, was het onderzoek al bemoeilijkt.

Psychologen die O. hebben onderzocht lijdt hij o.a. narcistische trekken vertoont en snel gekwetst is, waardoor hij gemakkelijk agressief wordt. Verder is hij in zijn jeugd verwaarloosd en heeft hij problemen met zijn ouders.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Gerelateerd[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?