Naar inhoud springen

Gifgasaanval in Noord-Syrië, minstens 80 doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 april 2017 

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
De aanval gebeurde ten noorden van de stad Hama

Gifgasaanval in Noord-Syrië, minstens 80 doden

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakt melding van de aanval. Naar het zich laat aanzien is er bij de aanval sarin gebruikt, een gifgas. Op Twitter zijn foto's en video's verspreid waarop te zien is hoe de slachtoffers eraan toe zijn. Velen van hen zijn buiten bewustzijn geraakt of gestikt en hebben schuim om de mond. Het ziekenhuis waarin de slachtoffers van de aanval werden opgenomen is vervolgens zelf ook weer doelwit geworden van een bombardement.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zitten. Het kan de Syrische regering zijn, maar mogelijk ook de Russen. Beide voornoemde partijen ontkennen elke vorm van betrokkenheid tegenover persbureau Reuters.

Frankrijk heeft naar aanleiding van het gebeurde verzocht om een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Die zal morgen worden gehouden. De Turkse president Erdoğan heeft met zijn Russische ambtgenoot Poetin een telefonisch onderhoud gehad, waarin hij de aanvallen onacceptabel noemt.

De Syrische president Bashar al-Assad ontkent dat het leger gifgas inzet. De luchtmacht zette volgens hem om 11:30 de aanval in op een munitieplaats waar toxische wapens, waaronder gifgas, van terroristen bevonden. Rusland bevestigt dat verhaal.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]