Naar inhoud springen

Amerika onderhandelt met Europa over elektronicaverbod op vliegtuig

Uit Wikinieuws

17 mei 2017 

De Verenigde Staten van Amerika zijn onderhandelingen gestart met Europa om een elektronicaverbod op vliegtuigen in te voeren.

Eerder dit jaar is een elektronicaverbod reeds in voege voor vluchten komende van het Midden-Oosten. De VS willen dit nu uitbreiden naar Europa. Ook Australië is een "laptop ban" aan het onderzoeken. Het verbod betekent dat laptops, tablets e.a. niet gebruikt mogen worden tijdens de vlucht. Luchtvaartmaatschappijen vrezen dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn vooraleer de nieuwe reglementering van kracht wordt.

Vanuit veiligheidsperspectief wordt positief gereageerd op het plan. Wanneer alle elektronica in het ruim van het vliegtuig wordt gestopt kan dat minder snel tot ontploffing komen wanneer er een bom zou afgaan in het vliegtuig. In laptops zitten namelijk lithiumbatterijen die snel vuur kunnen vatten. Piloten zijn dan weer minder voor dit idee te vinden, ze vrezen dat alle laptops die dicht op elkaar in het ruim een nog groter gevaar kan inhouden dan het in de passagierscabine bij te hebben.

Het elektronicaverbod in het Midden-Oosten heeft wel op economisch vlak schade toegebracht. Bij luchtvaartmaatschappij Emirates zien ze een daling van 80% van de winst ten opzichte van vorig jaar. Naast de Verenigde Staten heeft ook het Verenigd Koninkrijk een gelijkaardige regelgeving.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]