Zowel Britten als Amerikanen verbieden grote elektronische apparaten aan boord van vliegtuigen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 maart 2017 

Tablets mogen niet meer mee in de passagiersruimte

Behalve de Amerikaanse overheid heeft nu ook de Britse regering bepaald dat er tijdens passagiersvluchten geen grote elektronische apparaten (zoals laptops, camera's en dvd-spelers) meer mee aan boord mogen, afgezien van in de bagageruimte. Alleen kleine apparaten (m.n. mobieltjes) zijn nog toegestaan in de cabine. Deze nieuwe maatregel wordt doorgevoerd om terrorisme tegen te gaan. Deze maatregelen geldt alleen voor vluchten naar het VK en de VS vanuit bepaalde landen. Voor het Verenigd Koninkrijk zijn dit: Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië.

De VS voeren het verbod door voor vluchten van en naar tien luchthavens in acht moslimlanden (Caïro (Egypte), Dubai en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Istanboel (Turkije), Doha (Qatar), Amman (Jordanië), Koeweit (Koeweit), Casablanca (Marokko) en Jeddah en Riyadh (Saudi-Arabië). Homeland Security heeft tegenover persbureau Reuters bevestigd dat het om een 'ongespecificeerde terroristische dreiging' gaat. Egyptair, Emirates Airline, Etihad Airways, Kuwait Airways, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Saudi Arabian Airlines en Turkish Airlines zijn de luchtvaartmaatschappijen die met het verbod van de VS te maken krijgen.

De rechtstreekse aanleiding voor deze nieuwe maatregel is een incident vorige maand in Somalië, waarbij een vliegtuig in Mogadishu een noodlanding moest maken. In de romp van het toestel zat een groot gat, het lijkt erop dat hier een explosief in een laptop was verborgen. Een passagier moet uit het vliegtuig zijn gevallen, vermoed wordt dat dit de dader is. Terreurgroep Al-Shabaab beweerde achter de aanslag te zitten.

Bronnen[bewerken]