Naar inhoud springen

Advocaat Bouterse verspreidt nepnieuws via media

Uit Wikinieuws

4 december 2019 

Oorspronkelijk bericht: Bouterse tekent geen verzet aan tegen vonnis 20 jaar cel

President Desi Bouterse werd afgelopen vrijdag tot 20 jaar celstraf veroordeeld door de Krijgsraad vanwege zijn hoofdrol in de Decembermoorden.

Zijn advocaat Irvin Kanhai liet vandaag weten dat Bouterse geen verzet tegen het vonnis zal aantekenen. De reden daarvoor weet hij niet. "Ik heb geen behoefte gehad om mijn cliënt te vragen waarom hij dat niet wil", aldus de advocaat tegenover de landelijke krant De Ware Tijd.

In Bouterse's zaak gaat het om een vonnis bij verstek. Bij dit soort zaken is het alleen mogelijk om in beroep te gaan wanneer de aangeklaagde verzet pleegt tegen het vonnis.

Bouterse heeft vanaf de uitspraak twee weken de tijd om verzet aan te kunnen tekenen. Daarna had hij binnen twee maanden door de Krijgsraad moeten worden opgeroepen.

Update: nepnieuws van advocaat Kanhai van Bouterse

Aan het begin van de avond op 4 december (Surinaamse tijd) heeft Kanhai toegegeven dat het gaat om nepnieuws dat hij zelf heeft verspreid. Niet hij, maar een kantoorgenoot heeft het verzet voor Bouterse aangetekend.[1]

Update: krant De Ware Tijd voelt zich bedrogen door Kanhai

De Surinaamse krant De Ware Tijd, die het bericht van Kanhai naar buiten bracht, voelt zich bedrogen door de advocaat. De krant neemt het op voor de journalist die later nogmaals terugbelde om een bevestiging te vragen. Ook in de morgen van 5 december, nadat De Ware Tijd het nieuwsbericht van Starnieuws aan de advocaat voorlegde, bleef Kanhai bij zijn stelling dat hij geen verzet zou hebben aangetekend tegen de vonnis tegen Bouterse. "Bij dezen bieden wij onze oprechte verontschuldiging aan aan de lezers voor het feit dat we door de pleitbezorger van de hoofddader Bouterse op het verkeerde been zijn gezet," aldus het redactioneel van De Ware Tijd.[2]

Gerelateerd[bewerken]