Aardbeving van 3,2 bij Garrelsweer

Uit Wikinieuws

17 november 2021 

Het Groningse dorp Garrelsweer is in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. Dit gebeurde omstreeks 01.46. Het epicentrum lag op 3 km diepte, volgens het KNMI. Het is de zwaarste beving in het gebied sinds mei 2019[1], en de op vier na zwaarste ooit gemeten in de provincie Groningen. Enkele uren daarvoor werd er in hetzelfde dorp een aardbeving met een magnitude van 0,6 gemeten.

Er zijn geen meldingen van schade, de beving werd wel door veel mensen gevoeld. De beving was ook voelbaar in onder meer Pieterburen, Delfzijl en de stad Groningen. Bewoners van Garrelsweer deelden op sociale media hun ervaringen.

In Groningen is sinds vorige maand weer meer seismische activiteit. Garrelsweer werd tweeënhalve week geleden ook al getroffen door een beving van 0,7.

De bevingen zijn een gevolg van de gaswinning op het Groningenveld. Het aardgasveld wordt waarschijnlijk volgend jaar gesloten, maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen kunnen de Groningers nog zeker de komende 10 jaar last houden van aardbevingen.

Uit protest tegen de vele aardbevingen zijn op verschillende plekken in Groningen mensen woensdagavond met fakkels en kaarsen de straat opgegaan, onder meer in Loppersum. De demonstratie was georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging.