Naar inhoud springen

Veel schademeldingen na nieuwe aardbeving in Groningen

Uit Wikinieuws

23 mei 2019 

Overzichtskaart van de Nederlandse aardgasvelden. De grote "bel" rechtsboven is het aardgasveld van Slochteren.

De provincie Groningen is gistermorgen om 5:49 opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4 (bron: KNMI). Het is daarmee een van de zwaarste aardbevingen ooit in het gebied, dat vooral de laatste paar jaar regelmatig wordt getroffen door bevingen als gevolg van de decennialange gaswinning.

De beving van gisteren duurde vrij lang en was in grote delen van de provincie voelbaar. Ook op enkele plekken in Drenthe werden trillingen gevoeld. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd. Ook in de stad Groningen was de schok duidelijk te voelen.

Afgelopen nacht waren er nog twee lichte naschokken van 0,9 resp. 1,1. Het totale aantal bevingen in de provincie van deze maand komt hiermee op 14.

Inmiddels zijn er 841 schademeldingen binnengekomen bij het loket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, waarvan 415 uit de gemeente Groningen. Vanuit Drenthe kwamen 20 meldingen. In 28 gevallen was sprake van een zogeheten Acuut Onveilige Situatie, waarbij in 48 uur iemand van een speciaal team inspectie moet verrichten. Bij het schadeloket zijn extra mensen ingeschakeld.

Premier Rutte noemde gistermorgen in Goedemorgen Nederland de beving "verschrikkelijk" en zei dat hij hoopte dat de schade beperkt blijft. Minister van Economische Zaken Wiebes zei gisteren in een verklaring dat het afbouwen van de gaswinning in Groningen nog sneller moet: "We zijn bereid tot allerlei onorthodoxe maatregelen om de schadeberg weg te werken. Het tempo is al omhooggegaan, maar het is niet genoeg". Ook de Groningse commissaris van de Koning, René Paas, zegt dat de gaswinning zo snel mogelijk helemaal moet stoppen: "Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is".

Vandaag brachten de ministers Wiebes en Ollongren een bezoek aan Westerwijtwerd, om in het dorpshuis met de plaatselijke bevolking te praten over de situatie. Ze kregen echter een verre van hartelijk onthaal; een grote groep demonstranten met protestborden en spandoeken met daarop leuzen als "Tempo! Tempo!" wachtte de bewindslieden op en probeerde hen tegen te houden.

Uit frustratie en woede over het uitblijven van echte maatregelen vanuit Den Haag hebben veel Groningers gisteren de vlag halfstok gehangen.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: