Aantal COVID-19-besmettingen in Nederland gestegen tot boven de 500

Uit Wikinieuws

11 maart 2020 

De verspreiding van het virus door Nederland (situatie op 11 maart 2020)

Het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 is in Nederland de laatste dagen flink gestegen. Vrijdag stond het aantal besmettingen nog op 128. Maandag was dit opgelopen tot 321, meldde het RIVM. Gisteren zijn er officieel 382 vastgestelde besmettingen. Het aantal officieel geregistreerde besmettingen staat vandaag volgens het RIVM op 503; het is daarmee in Nederland voor het eerst dat er in een dag tijd honderd nieuwe besmettingen met het virus bijkomen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vrijwel zeker hoger, dit komt onder meer omdat mensen vaak slechts milde klachten hebben waarmee ze zich niet bij een arts melden.

Vooral Noord-Brabant is zwaar getroffen, gevolgd door de provincie Utrecht (52). Aanvankelijk was een groot deel van de besmette personen onlangs in Noord-Italië − de regio in Europa die het zwaarst door het virus is getroffen − geweest, of had contact gehad met personen die daar zijn geweest. Inmiddels is van steeds meer besmettingen onduidelijk door wie de ziekte voor het eerst is overgedragen.

Op zaterdag waren er in een dag tijd 26 nieuwe besmettingen vastgesteld in Noord-Brabant, meldde het RIVM. Zondag liet het RIVM weten dat er nog eens 77 nieuwe gevallen van besmetting waren gemeld, met name in de regio Utrecht. Het totale aantal besmettingen in Nederland kwam hiermee uit op 265. Het Amphia Ziekenhuis in Breda bevestigde tegenover de NOS dat er tien medewerkers met het virus zijn besmet, de betreffende personen zitten in thuisisolatie. Twee medewerkers van het Radboudumc in Nijmegen zijn nu ook positief getest op het virus. Inmiddels heeft het virus ook Friesland bereikt; in Gorredijk werden afgelopen weekend de eerste twee besmettingen gemeld. Het gaat om een echtpaar.

Afgelopen vrijdag maakt het RIVM bekend dat er een eerste Nederlandse dode door het virus was gevallen. Het gaat om een 86-jarige man uit Hoeksche Waard, die was opgenomen in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis. Afgelopen weekend zijn er nog drie mensen aan het virus overleden: een 86-jarige man die was opgenomen in het Ziekenhuis Bernhoven van Uden, een 82-jarige man die in het Zuyderland Medisch Centrum van Geleen lag, en een bewoner van een zorgcomplex in Goirle die in het ziekenhuis van Tilburg was opgenomen.

Voor de inwoners van Noord-Brabant heeft het RIVM een speciaal advies afgegeven: iedereen met zelfs maar lichte gezondheidsklachten die veroorzaakt zouden kunnen worden door het virus (hoesten en verkoudheidsklachten), wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven totdat hij/zij beter is. In Noord-Brabant is van relatief veel besmettingen de bron onbekend. Premier Rutte gaf maandag tijdens een persconferentie voor het hele land het advies om elkaar geen hand meer te geven. [1] Inmiddels zijn in Noord-Brabant voor het komend weekend ook alle grote evenementen verboden, zoals voetbalwedstrijden en concerten.

Gerelateerd[bewerken]