Coronavirus: steeds meer besmettingen vastgesteld in Nederland

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

2 maart 2020 

Waarschuwingsbord bij de TU Delft (het eerste besmettingsgeval in Nederland was hier nog niet vastgesteld)

Nadat afgelopen donderdag in Tilburg het eerste geval van besmetting in Nederland met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 werd vastgesteld, is het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Nederland steeds verder opgelopen.

De vrouw en de 23-jarige dochter van de 56-jarige man uit Loon op Zand bij wie donderdag de ziekte werd vastgesteld, blijken zelf eveneens besmet. Zij zitten in thuisisolatie, meldt de GGD. Met de 56-jarige man, die woensdag werd opgenomen in het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg waarna de volgende dag bleek dat hij het virus had, gaat het inmiddels goed, liet burgemeester Weterings vrijdag weten. Waarschijnlijk wordt hij binnenkort uit het ziekenhuis ontslagen.

Het tweede geval van besmetting in Nederland met het nieuwe virus werd vrijdagochtend vastgesteld bij een vrouw uit Amsterdam. Zij werkte bij het AMC. De kans dat ze daar ook anderen heeft besmet lijkt gering, omdat ze geen contact had met patiënten. Volgens de GGD heeft ze milde klachten. Haar partner en jongste kind bleken eveneens besmet, de twee andere kinderen uit het gezin niet. Ook zij verblijven in thuisquarantaine, in hun tijdelijke woning in Diemen. De basisschool in Amsterdam waar het besmette kind op zat gaat maandag gewoon open. Al deze besmette personen zijn onlangs in Lombardije geweest, waar een grote uitbraak van het virus heerst.

Zaterdagavond meldde het RIVM dat een vrouw uit Delft ook positief is getest op het virus. Ook zij verblijft in thuisisolatie. Vandaag werd bekend dat er nog die besmettingen zijn geconstateerd, namelijk in Tilburg, Coevorden en Gorinchem waar een 49-jarige vrouw die sinds een week in het Beatrixziekenhuis ligt het virus blijkt te hebben.

Eerder vandaag (maandag 2 maart) meldde het RIVM opnieuw acht besmettingen. Het gaat voor een deel om familieleden van patiënten. Persoonlijke details over de nieuwe patiënten geeft het RIVM deze keer niet, mogelijk vanwege privacyredenen. Een 5-jarig kind uit Alphen aan den Rijn heeft het virus ook, liet de GGD Hollands Midden vanavond weten.

In Zuid-Limburg wordt een aantal mensen in de gaten gehouden die mogelijk ook zijn besmet. Ook worden tientallen mensen die onlangs contact hebben gehad met de besmette patiënten de komende tijd gemonitord, totdat de incubatieperiode van het virus voorbij is.

Inmiddels dreigt de druk op de Nederlandse gezondheidszorg, ook de reguliere, erg groot te worden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap verzoekt mensen om niet massaal naar hun huisarts te bellen met vragen over het coronavirus, maar alleen als zij zich echt ziek voelen en bovendien onlangs in een risicogebied zijn geweest.

Het virus grijpt ook wereldwijd nog altijd snel om zich heen. In de Duitse plaats Heinsberg (net over de Nederlandse grens bij Sittard) nam het aantal besmettingen afgelopen week in hoog tempo toe. In de Verenigde Staten en Zuid-Amerika zijn inmiddels ook enkele mensen door het virus overleden. In Italië ligt het totale aantal besmettingen inmiddels boven de 1000, ook zijn hier inmiddels meer dan 50 doden door het virus gevallen.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:


Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?