Naar inhoud springen

Aanleg drasland Bonaire weer een stap gevorderd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 oktober 2017 

Flamingo's, ook wel de nationale vogel van Bonaire genoemd
Twee maïsparkieten
Gele zanger

Aanleg drasland Bonaire weer een stap gevorderd

De omheining van het nieuw aangelegde zoetwaterdrasland op Bonaire is vrijwel klaar, waardoor over een week 190 inheemse vruchtbomen geplant kunnen worden. De omheining zal de vogels en de beplanting beschermen tegen ezels, geiten en wilde honden. Op dit moment worden er cactussen tegen de palen aangeplant die op hun beurt de omheining moeten beschermen.

Het drasland wordt aangelegd in de diabaasafgraving bij de nieuwe gevangenis. Op het eiland bevinden zich nog dertig andere verlaten diabaasgroeves. Sommige worden nu gebruikt als illegale afvalstortplaatsen.

Het idee om op Bonaire te komen met een wetland, zoals draslanden vaak worden genoemd, is afkomstig van Jerry Ligon, een bioloog en vogelkenner die toeristen rondleidde met zijn Biological Tours of Bonaire. Hij overleed in 2015 en zal de voltooiing van het natuurgebied niet meer meemaken.

Versterking van de natuur betekent op Bonaire ook versterking van de toeristische waarde. Erosie en afvalwater zijn de twee grootste bedreigingen van het koraalrif voor de kust, waardoor dit project ook de belangrijkste toeristische trekpleister beschermt. Het zoetwaterreservoir zal daarnaast de biodiversiteit vergroten, waardoor er een toeristische trekker voor Bonaire bij komt.

Het zoete water is afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die daar haar overtollige drinkwater loost. Afhankelijk van de regenval is dit rond de 10.000 tot 30.000 kubieke meter water jaarlijks. Daarnaast zal het regenwater uit de woonwijken naar het drasland worden afgevoerd. Dit zal een oplossing vormen voor de wateroverlast in de dichtgebouwde woonwijken, terwijl er voor de landbouw een waterreservoir ontstaat waaruit irrigatiewater getapt kan worden. Met de oplevering van het project worden ook vijftien waterputten voor drinkwater hersteld.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]