Naar inhoud springen

3D-functionaliteit op Wikimedia Commons geïntroduceerd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 maart 2018 

3D-functionaliteit op Wikimedia Commons geïntroduceerd

De technische gemeenschap van de Wikimedia Foundation heeft de toepassing van 3D-modellen op Wikimedia Commons mogelijk gemaakt. Commons herbergt bij elkaar 45 miljoen mediabestanden die te gebruiken zijn op alle wiki-projecten. De bestanden zijn vrijgegeven onder Creative Commons-licenties waardoor ze door iedereen, ook buiten de projecten, vrij te gebruiken zijn. Tot nu toe bleven de bestanden beperkt tot tweedimensionale afbeeldingen, video's en geluidsbestanden. Hieraan is nu een 3D-functionaliteit toegevoegd.

De functionaliteit waarmee de afbeeldingen geüpload kunnen worden, wordt stereolithografie genoemd (STL). Wanneer op een afbeelding van een 3D-model geklikt wordt, kan het met de muis allerlei kanten opgedraaid worden en kan het model van voren en achteren, boven en onder en van de zijkanten bekeken worden.

De ontwikkeling zal nog verbeterd moeten worden zodat de 3D-functionaliteit direct in de internetbrowser te zien is. Om de functionaliteit op te roepen moet nu nog twee keer doorgeklikt worden naar de afbeeldingenviewer.

Impressie[bewerken]

De 3D-functionaliteit wordt opgeroepen door op de afbeelding te klikken

Aarde

Ruimtestation ISS

Keltische knoop

Golfdeformatie

Witte Huis

Dobbelsteen

Pietà van Michelangelo

Ugolino en zonen (en)

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Fondation Wikimedia : Commons peut maintenant héberger des modèles 3D », afkomstig van Wikinieuws (fr) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 14 maart 2018.
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.