Naar inhoud springen

"Nader onderzoek naar Boeing 737 MAX zeer dringend gewenst"

Uit Wikinieuws

10 maart 2019 

Luchtvaartmaatschappij Boeing staat onder grote druk om heel snel nader onderzoek te doen naar de Boeing 737 MAX. Rechtstreekse aanleiding is het ongeluk van vandaag in Ethiopië, waarbij 157 doden zijn gevallen. Het ongeluk op 29 oktober 2018 met de in de Javazee gestorte vlucht van Lion Air, dat aan 189 mensen het leven kostte[1], was met een vliegtuig van precies hetzelfde type, nl. de Boeing 737 MAX-8. Andere opvallende overeenkomsten zijn dat de beide ramptoestellen nog maar enkele maanden in gebruik waren, terwijl ze ook allebei zeer kort na het opstijgen neerstortten.

Inmiddels is bekend dat het ongeluk in oktober werd veroorzaakt door defecte instrumenten. De oorzaak van de vliegramp van vandaag wordt nog onderzocht. Wel is bekend dat alle Boeing 37 MAX-piloten na de ramp van oktober waren gewaarschuwd voor een slecht functionerende sensor in de toestellen. Om dit probleem te verhelpen was een software-update nodig, maar die is er nog steeds niet geweest.

De Boeing 737 MAX is een nog vrij nieuw type vliegtuig, dat sinds enkele jaren in gebruik is. Het is erg populair, onder meer vanwege de zuinige motor. Ethiopian Airlines bestelde er onlangs 30 van. Het vliegtuig dat vandaag is verongelukt, was het eerste van dit type dat bij de luchtvaartmaatschappij was afgeleverd. Duidelijk moet worden of het al dan geen toeval is dat de twee recente vliegrampen allebei met dit type vliegtuig zijn gebeurd. Mocht blijken dat het inderdaad aan het vliegtuigtype ligt, dan betekent dat een zware klap voor Boeing.

Bronnen

[bewerken]