Naar inhoud springen

Zwarte doos Lion Air-vlucht 610 gevonden

Uit Wikinieuws

1 november 2018 

Route van het verongelukte toestel

Een van de zwarte dozen van de drie dagen geleden verongelukte Lion Air-vlucht 610 is gevonden in de Javazee op een diepte van ca. 30 meter, melden duikers van de Indonesische marine. Het apparaat zou in goede staat verkeren. Onduidelijk is nog of het gaat om de doos met vluchtgegevens of om de cockpitvoicerecorder. Brokstukken en een deel van de romp van het toestel werden al eerder gevonden.

Het vliegtuig, een Boeing 737 MAX, stortte afgelopen maandagmorgen 13 minuten na het opstijgen vanaf de internationale luchthaven Soekarno-Hatta in de Javazee. Geen van de 189 inzittenden heeft de ramp overleefd. Het is tevens de grootste vliegramp van dit jaar tot nu toe. De meeste lichamen zijn nog niet gevonden, vermoedelijk bevinden die zich in de romp.

Onderzoekers hopen met behulp van de zwarte doos meer inzicht te krijgen in de oorzaak van het ongeluk. Het toestel was pas een paar maanden oud, maar vertoonde ernstige technische mankementen. Passagiers die afgelopen zondag − dus een dag voor de fatale crash − met het toestel reisden, zeggen dat er allerlei vreemde geluiden uit de motor kwamen en dat ze ziek werden en doodsangsten uitstonden. Bovendien zou er een abnormale hitte binnen in het toestel hebben geheerst. Kort voor de crash vroeg de piloot aan de luchtverkeersleiding toestemming om terug te keren naar de startbaan.

Bronnen

[bewerken]