Verbod op consumentenvuurwerk krijgt steun in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven

Uit Wikinieuws

9 januari 2020 

Nadat afgelopen dinsdag Rotterdam − als eerste grote stad van Nederland − instemde met een verbod op het nog langer afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw, volgde woensdag Amsterdam. Vandaag heeft ook een kleine meerderheid binnen de gemeenteraad van Eindhoven zich uitgesproken voor een dergelijk verbod, dat zou moeten gaan gelden vanaf de volgende jaarwisseling. De VVD-fractie van de gemeenteraad van Rotterdam wilde eigenlijk alleen maar een verbod een knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat is wettig gezien onmogelijk. In de Amsterdamse gemeenteraad spraken VVD en PvdA zich woensdag uit voor het verbod, nadat GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 op dinsdag hun steun al hadden uitgesproken. De meeste betrokken partijen stellen als voorwaarde dat de gemeente bij wijze van compensatie een of meer centraal georganiseerde vuurwerkshows organiseert. Volgens een onderzoek van de Stentor is twee derde van de burgemeesters in Oost-Nederland voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk.

De discussie om het tijdens de jaarwisseling afsteken van vuurwerk in Nederland aan banden te leggen speelt al lange tijd, maar dit jaar wordt er voor het eerst in diverse grote gemeenten voor een officieel verbod gepleit. Elk jaar is er weer veel schade doordat particulieren niet verantwoord met vuurwerk weten om te gaan. De schade in Amsterdam na de afgelopen jaarwisseling bedraagt meer dan 500.000 euro. Ook vallen er steeds opnieuw slachtoffers, zowel (ernstig) gewonden als doden. In Arnhem deed zich dit jaar het ernstigste incident voor, toen twee leden van een gezin om het leven kwamen door rondslingerend vuurwerk.[1] Ook waren er dit jaar weer een stuk meer mensen met oogletsel, enkelen van hen zijn aan één oog blind geworden.

Inmiddels staat men ook binnen de vuurwerkbranche zelf achter een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland wil liefst zo snel mogelijk een akkoord bereiken met daarin "de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling".

De Rotterdamse burgemeester Aboutableb heeft in een reactie aangegeven blij te zijn met het verbod in zijn stad, en hoopt dat er ook een landelijk verbod komt.