Naar inhoud springen

Verdachten vuurwerkbrand Arnhem (12 en 13) weer vrij

Uit Wikinieuws

3 januari 2020 

De twee jongens van 12 en 13 die vastzaten vanwege de fatale brand die in de nieuwjaarsnacht woedde in een flat aan het Gelderseplein in de Arnhemse wijk Malburgen zijn op grond van "persoonlijke omstandigheden" (vermoedelijk onder meer hun jonge leeftijd) weer vrijgelaten. Ze blijven wel verdacht van brandstichting met dodelijke afloop en moeten zich houden aan bepaalde voorwaarden. De jongste verdachte durft niet met zijn ouders terug naar huis uit angst voor wraakacties vanuit de omgeving, heeft zijn advocaat laten weten.

Bij de brand kwamen twee leden van een gezin dat in de flat op bezoek was om het leven. Het gaat om een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje. De lift waarin ze zaten bleef vastzitten nadat de elektriciteit in de flat was uitgevallen. De stroomuitval en de rook waren het gevolg van een brand die in de hal en het trappenhuis enkele verdiepingen lager was uitgebroken. De brand was op zijn beurt ontstaan doordat een bankstel vlam had gevat, wat weer kwam door vuurwerk dat de twee minderjarige verdachten hadden afgestoken. De moeder (36) en de dochter (8), die ook in de lift vastzaten, raakten zwaargewond maar zijn buiten levensgevaar.

De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft de familie van de slachtoffers bezocht en met diverse bewoners van de flat gesproken.

Er is discussie gaande over de veiligheid van het flatgebouw, dat eigendom is van woningcorporatie Vivare.

Bronnen

[bewerken]