Naar inhoud springen

Zwollenaren: geen gokhal in nieuw voetbalstadion

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 maart 2005 

Zwollenaren: geen gokhal in nieuw voetbalstadion

De Zwolse gemeenteraad dient het besluit over de nieuwe verordening op de speelautomatenhallen te heroverwegen. 76,6% van de Zwollenaren stemde tijdens het raadgevend correctief referendum tegen. Van de 86.201 stemgerechtigden kwamen 35.685 mensen stemmen (41,4%). 27.324 mensen stemden tegen en 8.361 stemden voor.

De nieuwe speelautomatenverordening maakt de weg vrij voor de bouw van een grote gokhal in het nieuw te bouwen FC Zwolle-stadion. Deze gokhal zal voor een belangrijk deel de exploitatiekosten van het nieuwe complex dragen. De tegenstanders zijn bang dat de grote gokhal zal leiden tot een toename van het aantal gokverslaafden in de hanzestad. Eind 2004 maakte het Centraal Stembureau bekend dat 8.766 Zwollenaren een geldig referendumverzoek hadden ingediend. De handtekeningenactie was een initiatief van de Zwolse kerken.

De gemeenteraad moet de beslissing nu heroverwegen omdat meer dan 30% van de stemgerechtigden, namelijk 31,7%, tegen heeft gestemd. Op maandag 7 maart zal de gemeenteraad opnieuw over de verordening vergaderen. Als de gemeenteraad niet instemt, is de kans groot dat de gemeente een schadeclaim van 7 à 10 miljoen euro van FC Zwolle en de projectontwikkelaar kan verwachten.

Het referendum in Zwolle was het laatste raadgevend correctieve referendum in Nederland. Op 1 januari 2005 is de tijdelijke Referendumwet die dit mogelijk maakte, weer afgeschaft.

Bronnen

[bewerken]