Zweden stopt met strafrechtelijke vervolging Assange

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 mei 2017 

Zweden stopt met strafrechtelijke vervolging wegens verkrachting tegen Assange

Het Zweedse Openbaar Ministerie ziet af van verdere strafrechtelijke vervolging wegens verkrachting tegen journalist en internetactivist Julian Assange. Zweedse aanklagers meldden vandaag dat het arrestatiebevel tegen Assange is ingetrokken.

Assange is vooral bekend geworden als de oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks. Hij wordt sinds een aantal jaar door de VS gezocht wegens het publiekelijk vrijgeven van het filmpje Collateral Murder, met schokkende beelden van een Amerikaans bombardement in Bagdad uit 2007. Hij werd er in de vandaag ingetrokken aanklacht van beschuldigd in Zweden zeven jaar geleden twee vrouwen te hebben verkracht. Zelf beweert Assange dat er sprake was van seks op vrijwillige basis; de aanklacht zou in werkelijkheid een voorwendsel zijn om hem alsnog aan de VS uit te kunnen leveren.

Assange vluchtte in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Daar verblijft hij tot op heden, zodra hij de ambassade desgevallend zou verlaten wordt hij door de Britten gearresteerd. Mocht hij naar Zweden terugkeren, dan kan hij daar nog tot augustus 2020 eventueel worden vervolgd; daarna verjaart de verkrachtingszaak.

Na het bekend worden van het nieuws vandaag plaatste Assange een opgewekte foto van zichzelf op Twitter.

Bronnen[bewerken]