Naar inhoud springen

Zwart en echt goud vieren hoogtij

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 september 2007 

Zwart en echt goud vieren hoogtij

Vandaag hebben de prijzen van goud en olie weer hoge pieken gescheerd. Op de goederenbeurs van Londen is de prijs van een ons goud al gestegen tot 39,90 dollar of 522 euro, het hoogste peil sinds 1980. Ook de prijs van de Brent-olie uit de Noordzee is op de ICE-oliemarkt, eveneens in Londen, vandaag boven de 80 dollar uitgekomen. De krappe reserves en de aanhoudende spanningen in OPEC-landen Iran en Nigeria blijven de prijzen omhoog duwen.

In eigen land wordt de benzine vanaf maandag 5 cent duurder. Een liter super 95 zal dan maximaal 1,43 euro kosten. Diesel kost vanaf dan maximaal 1,15 euro en huisbrandolie 63 cent per liter. De oorzaak is een verhoging van de accijnzen, die moet aanzetten tot een groter gebruik van biobrandstoffen zoals bio-ethanol. Deze zijn in ons land echter nog onvoldoende beschikbaar. De brandstofprijzen komen zo weer dicht bij een recordhoogte.

Door het absolute recordpeil van de euro (die nu 1,42 dollar waard is), blijven de prijsstijgingen voorlopig echter nog relatief beperkt.

Bronnen

[bewerken]