Naar inhoud springen

Zware ziekte in koraal bij Sint Maarten aangetroffen

Uit Wikinieuws
Archiefbeeld, koraal zonder ziekte

17 maart 2019 

In het koraal bij Sint Maarten is de ziekte Stony Coral Tissue Loss Disease aangetroffen. Inmiddels is vijftig tot negentig procent van het koraal geïnfecteerd. Een deel daarvan is al afgestorven.

De ziekte doet zich voor bij rifkoralen, ook wel steenkoralen genoemd. Infecties zijn op dit moment bij twintig koraalsoorten aangetroffen, waaronder soorten van de ster- en hersenkoralen. De ziekte werd in 2014 voor het eerst waargenomen in Florida. Sindsdien is de ziekte aangetroffen bij Mexico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Jamaica

De infecties bij Sint Maarten zijn aangetroffen in het Man of War Shoal Marine Park dat tegen het Nederlandse deel van het eiland aan ligt. De koraalriffen zijn in het verleden vaker getroffen door ziektes en herstelden zich daarna weer. Het verschil met de vorige keren is de omvang van de uitbraak en de grote hoeveelheid schade die het aanricht.

Het is nog onbekend wat de ziekte veroorzaakt. Een eerste onderzoek wijst in de richting van een bacteriële infectie. Een aangetast koraal verliest snel weefsel waardoor het wit van het skelet van de koralen zichtbaar wordt. De ziekte kan binnen enkele weken in het gehele koraal doordringen. Uiteindelijk sterft 66 tot 100 procent van de kolonie uit.

Volgens de Nature Foundation St Maarten en de Dutch Caribbean Nature Alliance is er actie door besluitvormers en uit de gemeenschap nodig om de verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Hieronder valt voor duikers ook het goed reinigen van hun materiaal als ze in het gebied gedoken hebben. Zwemmers wordt geadviseerd om te voorkomen dat ze koraal aanraken. Er zijn ook aanwijzingen dat contact met plastic de overdracht van de ziekte bevordert, waardoor plasticvervuiling zoveel mogelijk van het koraal verwijderd moet worden.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]