Naar inhoud springen

Zware sneeuwval op komst

Uit Wikinieuws

5 december 2012 

Vanmiddag trekt een eerste front met winterse neerslag vanuit het noordoosten over Nederland. Dat gaat gepaard met sneeuwbuien die op Sinterklaasavond in het binnenland enkele centimeters sneeuw brengen. Aan zee valt mogelijk enig tijd natte sneeuw. Bovendien wordt het verraderlijk glad. Het gaat na de sneeuwval opvriezen. Met temperaturen die dan tussen 0 en min 5 graden liggen kan de ochtendspits morgen chaotisch verlopen.

Komende vrijdag lijken de problemen nog groter te worden. Een actieve storing trekt dan vanuit het westen Nederland binnen maar lijkt met zijn kern juist over België te trekken. Daardoor ontstaat er bij ons een harde zuidelijke wind, mogelijk zuidoost. Op de storing gaat het in het binnenland langdurig sneeuwen bij een harde wind. Aan zee brengt de storing regen of natte sneeuw. Er lijken zich op tal van plaatsen problemen te gaan voordoen.

Na de passage van de storing gaat het in het weekeinde boven de sneeuw hard vriezen. De temperaturen dalen zaterdag en zondag in de nacht naar waarden tussen 5 en 10 graden onder nul en lokaal kan het zelfs streng gaan vriezen. Overdag noteren verschillende plaatsen de eerste ijsdagen. Volgende week gaat het zowel overdag als in de nachten harder vriezen.

Bronnen[bewerken]