Zware aardbeving voor de kust in zuiden Mexico

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 september 2017 

Zware aardbeving 8.2 voor de kust in zuiden Mexico

De zuidkust van Mexico is omstreeks middernacht plaatselijke tijd getroffen door een aardbeving. De Mexicaanse seismologische dienst zegt dat de beving een kracht van 8.2 op de schaal van Richter had. Het centrum was in de Stille Oceaan, op 70 kilometer diepte, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van Pijijiapan. De meeste doden vielen in Oaxaca en het aangrenzende Chiapas. Ook in buurland Guatemala heeft de beving een dodelijk slachtoffer geëist.

De aardbeving was ook te voelen in Mexico-Stad, waar mensen in paniek de straat op renden. De aardbeving zorgde even voor een grootschalige stroomuitval bij 1 miljoen mensen, die snel weer kon worden verholpen. De beving veroorzaakte ook een lichte tsunami.

Een dergelijke krachtige aardbeving komt gemiddeld één keer per jaar voor. De vorige van dit kaliber was in 2015, in Chili. De laatste zware aardbeving in Mexico (waarbij vele duizenden doden vielen) was in 1985. Deze nieuwe beving is echter volgens president Nieto de krachtigste in Mexico in 100 jaar.

Mexicaans president Enrique Peña Nieto heeft daags nadien drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Update 10 september 2017 

Het officiële dodental staat nu op 65. Vooral in Juchitan is veel schade aan woningen.

Bronnen[bewerken]