Zware aanslag op soefi-moskee in Sinaï-woestijn, minstens 305 doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 november 2017 

Zware aanslag op soefi-moskee in Sinaï-woestijn, minstens 305 doden

Bij de zware aanval gisteren op de soefi-moskee al-Rawdah in Bir al-Abd − een Eyptische plaats in het noorden van de Sinaïwoestijn − zijn voor zover inmiddels bekend 305 doden gevallen. Het dodental bleef sinds gistermorgen almaar oplopen. Daarmee is het de dodelijkste aanslag ooit in dit gebied. Vanwege het vrijdaggebed waren er honderden mensen aanwezig in de moskee. Ca. 25 extremisten omsingelden de moskee en begonnen vanuit vier terreinauto's willekeurig te schieten op de moskeegangers. Ook zouden er een of meer bommen op de moskee zijn geworpen. De ontsnappingsroutes werden door de aanvallers geblokkeerd met brandende auto's. De Egyptische minister van Volksgezondheid, Khalid Mujahid, had het op de staatstelevisie gisteren over een terroristische aanslag. De aanslag is nog steeds niet opgeëist, maar algemeen wordt aangenomen dat de plaatselijke afdeling van Islamitische Staat erachter zit. IS verafschuwt het soefisme. De militanten zouden ook een vlag van IS bij zich hebben gedragen.

IS is sinds enkele jaren ook actief in het Sinaï-gebied en pleegt er geregeld aanslagen. Bijna dagelijks zijn er gevechten tussen IS en de Egyptische veiligheidstroepen. Het neerhalen van Kogalymavia-vlucht 9268 op 31 oktober 2015 is ook opgeëist door de Egyptische afdeling van IS. Dit was de dodelijkste vliegramp in de geschiedenis van de Russische luchtvaart.

De Egyptische regering heeft meteen na de aanslag gisteren drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Het Egyptische leger heeft inmiddels ter vergelding luchtaanvallen uitgevoerd in het bergachtige gebied waar de daders zich vermoedelijk schuilhouden.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: