Naar inhoud springen

Zuid-Koreaanse oud-president Park veroordeeld tot 24 jaar gevangenis

Uit Wikinieuws
Park Geun-hye
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 april 2018 

Zuid-Koreaanse oud-president Park veroordeeld tot 24 jaar gevangenis

De 66-jarige Park Geun-hye, de vorig jaar afgezette oud-president van Zuid-Korea, is wegens corruptie, machtsmisbruik en omkoping veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar. Aanklagers hadden 30 jaar tegen haar geëist. Ook moet ze 17 miljoen euro aan smeergeld terugbetalen. Volgens de rechter heeft Park de macht die haar door de burgerbevolking was gegeven misbruikt. De uitspraak werd live op de Zuid-Koreaanse televisie uitgezonden, wat in dat land uitzonderlijk is. Park heeft zelf altijd haar onschuld volgehouden en ze was zelf niet aanwezig in de rechtszaal bij haar veroordeling.

De veroordeling van Park vormt het sluitstuk van een groot corruptieschandaal. Park kocht samen met de gebedsgenezeres Choi Soon-sil (en) grote bedrijven als Samsung om om grote bedragen uit te betalen, in ruil voor politieke gunsten. Op die manier streken de twee tientallen miljoenen euro's op. Het schandaal kwam twee jaar geleden aan het licht. Ook vijf topmannen van Samsung zijn door de mand gevallen.

Opmerkelijk is dat er vandaag behalve Park nog twee andere ex-presidenten zijn berecht, eveneens wegens corruptie en sjoemelen: Jacob Zuma (Zuid-Afrika) en Lula da Silva (Brazilië).

Bronnen[bewerken]