Naar inhoud springen

Zuckerberg nog steeds verhoord door Senaat over datalek-schandaal

Uit Wikinieuws
Schatting van het aantal Facebook-gebruikers wier gegevens zijn gebruikt door Cambridge Analytica
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 april 2018 
Zuckerberg nog steeds verhoord door Senaat over datalek-schandaal

Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, wordt sinds gisteren door de Amerikaanse Senaat verhoord over het gigantische datalekschandaal dat enkele weken geleden aan het licht kwam. De gegevens van vele tientallen miljoenen Facebook-gebruikers blijken te zijn misbruikt, onder meer voor het beïnvloeden van de presidentiële campagne in 2016 van de huidige Amerikaanse president Donald Trump.

Gisteren erkende Zuckerberg openlijk dat er dingen mis zijn gegaan: "We hebben niet genoeg gedaan om misbruik te voorkomen". Maar voor de rest wist Zuckerberg op een aantal belangrijke en tamelijk basale vragen geen antwoord te geven. Het gaat er dan bijvoorbeeld om hoeveel gegevens Facebook verzamelt, hoelang Facebook gegevens nog bewaart nadat een gebruiker zijn of haar account eenmaal heeft opgeheven, en in hoeverre gebruikers nog steeds door Facebook worden gevolgd als ze niet op de site zelf zijn ingelogd. Zuckerberg beschikt naar eigen zeggen zelf ook niet over al deze gegevens. Hij deed wel enkele vage beloften, zoals dat zijn team later nog contact zou opnemen om deze zaken te bespreken. Hier komt ook nog bij dat zijn ondervragers − van wie de meesten 60 jaar of ouder zijn − vaak niet goed bekend zijn met alle moderne technologie rondom Facebook, en daardoor niet goed in staat zijn om gerichte vragen te stellen (een van hen had het op een gegeven moment over "mailen via WhatsApp"). Het controleren van alle Facebook-apps gaat meerdere maanden duren, aldus Zuckerberg vandaag. "Hopelijk geen jaren", voegde hij eraan toe.

Een belangrijk novum vandaag is dat Zuckerberg nu ook stelt dat er wellicht grote overlap is tussen de 87 miljoen Facebook-gebruikers op wier gegevens Cambridge Analytica − het bedrijf dat tijdens de campagne van Trump werd ingehuurd om kiezersdata door te spelen aan het campagneteam − de hand wist te leggen, en de 126 miljoen gebruikers die werden bestookt met propaganda door het Russische Internet Research Agency. Indien dit klopt, wijst het indirect op een verband tussen Trumps presidentiële campagne en Russische inmenging, iets waar al sinds vorig jaar veel om te doen is.[1] Onduidelijk is nog steeds wie de gebruikers zijn op wie Cambridge Analytica zich met name richtte; ook op deze vraag heeft Zuckerberg tot nu toe geen antwoord gegeven. Vermoed wordt dat het gaat om inwoners van zogeheten "sleutelstaten" (Pennsylvania, Ohio, Wisconsin, Florida), die met hun verkiezingsuitslag mogelijk een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij de presidentsverkiezingen.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]