Naar inhoud springen

Zoon president Trump geeft gevoelige mails vrij over Russische inmenging in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 juli 2017 

Zoon van president Trump geeft gevoelige mails vrij over Russische inmenging in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft op eigen houtje een reeks e-mails uit juli vorig jaar publiekelijk vrijgegeven. Uit deze e-mails blijkt duidelijk dat er sprake is geweest van bemoeienis van Russische zijde − vermoedelijk vanuit de Russische regering − met de door Trump jr.s vader gewonnen Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. Ook wordt hieruit duidelijk dat Donald Trump jr., in tegenstelling tot wat hij zelf eerder beweerde, van deze bemoeienis reeds op dat moment al kennis had.

De betreffende e-mailcorrespondentie was tussen Trump jr. en de Britse publicist Rob Goldstone. Goldstone bracht Trump jr. via de mails in contact met de hooggeplaatste Russische advocate Natalia Veselnitskaya, die op haar beurt nauwe banden had met het Kremlin. Veselnitskaya beschikte over een aantal documenten die zeer belastend konden zijn voor Hillary Clinton en Goldstone bood die documenten aan aan Trump jr. Trump jr.'s reactie: "Als het is wat jij zegt, vind ik het prachtig." Goldstone regelde daarop in de Trump Tower een ontmoeting tussen de Russische advocate en Trump jr. Bij die ontmoeting waren ook andere leden van het "Trump Team" aanwezig: Jared Kushner, de schoonzoon van president Trump, en Paul Manafort (en), destijds een van de belangrijkste campagneleiders van de huidige president.

Trump jr. heeft nu alsnog besloten om al deze correspondentie zelf vrij te geven, "om volledig transparant te zijn". Afgelopen weekend gaf hij al wel toe dat de hiervoor genoemde ontmoeting in de Trump Tower er was geweest, maar hij toen als verklaring dat de gesprekken zouden zijn gegaan over Russische adoptiekinderen. Uit de nu door hemzelf vrijgegeven e-mailcorrespondentie blijkt iets totaal anders. De Amerikaanse Senaatscommissie wil van Trump jr, nu zo snel mogelijk een officiële getuigenverklaring.

Veselnitskaya heeft inmiddels in een interview met NBC ontkend dat ze de informatie aan Trump jr. heeft doorgespeeld, en zegt dat ze helemaal niet over die informatie beschikte.

President Trump heeft zelf inmiddels ook gereageerd. Hij zegt dat hij tot afgelopen weekend niets af wist van de betreffende ontmoeting in de Trump Tower. Wel heeft hij zijn zoon uitdrukkelijk geprezen om diens transparantie.

Bronnen[bewerken]