Zonnepanelen op huurwoningen voor behalen klimaatdoelstellingen Vlaanderen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 januari 2018 

Zonnepanelen op huurwoningen voor behalen klimaatdoelstellingen Vlaanderen

Vlaanderen zal nog maatregelen moeten nemen om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen. Er wordt onder meer gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen op overheidsgehouwen en scholen. Tegen die datum zullen ook alle sociale huurwoningen moeten zijn voorzien van dubbel glas, dakisolatie en een moderne verwarmingsinstallatie.

De Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM's) komen nu met een oproep om te stimuleren dat er zonnepanelen op huurwoningen worden geplaatst. Een stimuleringsregeling zou er volgens de SHM's voor zorgen dat de daken van minstens 20.000 woningen worden bedekt. Op dit moment is nog slechts 2% van de daken van sociale huurwoningen bedekt met zonnepanelen.

Er wordt een plan met 'split-incentive' aan de politiek voorgesteld om tot dit resultaat te komen. Dit betekent concreet dat de investering voor een deel wordt terugbetaald door de energiebesparing van de huurder. Op deze manier zou de investering niet verlieslatend zijn voor de SHM. De winst die op den duur per saldo overblijft zal volgens het voorstel aan de huurder toekomen. Het idee van 'split-incentives' staat de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) al twee jaar in de beleidsbrief van de minister van Wonen.

De plannen komen kort nadat de VVH er zaterdag in de Het Nieuwsblad en De Standaard op waren aangesproken dat de SHM's geen zonnepanelen zouden willen leggen. Volgens de VVH zou er door invoering van een dergelijk stimuleringswetgeving niets in de weg staan om ermee te beginnen.

Bronnen[bewerken]