Naar inhoud springen

Zon legde radioverkeer rond Irma plat

Uit Wikinieuws
Zonnevlam

19 augustus 2018 

Uit onderzoek van Amerikaanse instituten bleek dat tussen 4 en 10 september vorig jaar drie grote zonnevlammen een gedeelte van de radiocommunicatie op aarde heeft platgelegd. Met name het radioverkeer met schepen en vliegtuigen werd ernstig verstoord.

Dit fenomeen vond plaats rond dezelfde periode dat de orkanen Irma, Harvey, Jose en Maria huishielden in het Caribisch gebied, waaronder het Antiliaanse eiland Sint Maarten. Hoewel hulpverlening radio's gebruiken voor de communicatie is niet bekend of dit gevolgen heeft gehad omdat alternatieve communicatiemiddelen wel in werking bleven.

Zonnevlammen ontstaan door sterke magnetische velden op het oppervlak van de zon. Op het moment dat zo'n veld uitelkaar klapt, komt er een enorme hoeveelheid energie vrij die als een wolk van geladen deeltjes de ruimte in worden geslingerd. Deze deeltjes worden tegen gehouden door het magnetisch veld rondom de aarde, maar als de zonnevlam zeer krachtig is kunnen grote hoeveelheden de aardatmosfeer binnendringen wat er toe leidt dat radiogolven worden verstoord. In uitzonderlijke gevallen kunnen zonnevlammen zo sterk zijn dat ze storingen veroorzaken in de elektriciteitsdistributie (zogenaamde blackout).

Bronnen[bewerken]