Naar inhoud springen

Zoektocht naar Arjen Kamphuis voorlopig gestaakt

Uit Wikinieuws

21 september 2018 

De Noorse politie zet de zoektocht naar een sinds een maand vermiste Nederlander, de 46-jarige cyberveiligheidsspecialist Arjen Kamphuis, voorlopig stop. Er is de laatste tijd intensief gezocht in het Saltdal Fjord, maar zonder resultaat. Volgens de politie is het op dit moment zinloos om de zoektocht voort te zetten. De politie gaat wel door met tips natrekken en getuigen horen. Ook komt er een tv-uitzending over Kamphuis' vermissing.

De 46-jarige Kamphuis verdween nadat hij op 20 augustus had uitgecheckt in een hotel in Bodø. Later zijn in het fjord diverse spullen (waaronder een kajak) teruggevonden die volgens de politie van hem moeten zijn. Het meest voor de hand liggende scenario lijkt dat Kamphuis in Noorwegen is omgekomen, hetzij door een ongeluk of door een misdrijf. Dit is ook duidelijk het scenario waar de Noorse politie van uitgaat.

Er bestaat echter de mogelijkheid dat Kamphuis om een bepaalde reden ergens is ondergedoken en zich anoniem schuilhoudt. Er hebben zich diverse getuigen gemeld die meenden Kamphuis na 20 augustus nog te hebben gezien, onder meer in de Deense plaats Esbjerg. Het meest opvallend aan deze vermissingszaak is dat tien dagen nadat Kamphuis was verdwenen, zijn telefoon ca. een uur aan is geweest. Dat was in het plaatsje Vikeså, dat 1700 km zuidelijker ligt dan de plaats waar Kamphuis voor het laatst is gezien. Een onbekende persoon verwisselde toen de Nederlandse simkaart van Kamphuis voor een Duitse kaart. In dezelfde plaats meldde zich bovendien een van de getuigen die beweerde Kamphuis te hebben gezien.

Kamphuis werkt voor WikiLeaks, maar volgens een collega van hem is het onwaarschijnlijk dat zijn verdwijning daar iets mee te maken heeft.

Bronnen[bewerken]