Naar inhoud springen

Zijlstra erkent te hebben gelogen over zogenaamde ontmoeting met Poetin

Uit Wikinieuws
Halbe Zijlstra

12 februari 2018 

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra ligt zwaar onder vuur, nadat hij tegenover de Volkskrant heeft opgebiecht te hebben gelogen over een ontmoeting die hij in 2006 zou hebben gehad met de Russische president Poetin in diens buitenhuis. Zijlstra was toen in opdracht van Shell in Rusland en Poetin zou in zijn aanwezigheid een sterk geopolitiek verhaal hebben verteld. de Volkskrant interviewde Zijlstra afgelopen weekend op Schiphol toen hij terugkeerde van een dienstreis naar Japan, waarbij Zijlstra toegaf dat hij dit verhaal nooit zelf van Poetin heeft gehoord.

Zijlstra's verhaal, dat hij onder meer vertelde tijdens een VVD-congres in 2016 (toen als VVD-fractievoorzitter), luidde als volgt: Poetin zou het in 2006 hebben gehad over "Groot-Rusland" dat hij weer zou willen herstellen. "Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have", aldus Zijlstra. De waarheid is dat Zijlstra nooit met Poetin samen in één ruimte is geweest, erkent hij nu zelf. Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer − met wie Zijlstra in 2006 samenwerkte − bleef eerder al volhouden dat Zijlstra toen niet bij hem was. Zijlstra beweert nu het geopolitiek getinte verhaal uit een andere bron te hebben, waarvan hij de naam niet wil noemen (gedacht is aan Van der Veer). Hij zou hebben gelogen om de echte bron in bescherming te nemen en ook omdat hij dacht dat de boodschap wellicht meer kracht zou uitdragen als hij die zelf verkondigde. Daarbij blijft Zijlstra overigens volhouden dat de informatie als zodanig wèl juist is. Inmiddels ontkent Van der Veer ook dit laatste tegenover de Volkskrant. Van der Veer noemt het onwaarschijnlijk dat Poetin zou hebben gedoeld op militaire plannen om het Russische grondgebied te vergroten.

Uitgerekend deze week staat er voor Zijlstra in het kader van zijn functie als minister van het Buitenlandse Zaken een reis naar Rusland op het programma. Inmiddels is er in de Kamer een spoeddebat aangevraagd of Zijlstra überhaupt kan aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. Onder meer de PVV wil dat hierover een debat wordt gehouden nog voordat Zijlstra naar Rusland reist. Premier Mark Rutte zou al enkele weken op de hoogte zijn van het feit dat Zijlstra loog. Zijlstra heeft een "grote fout" gemaakt maar kan aanblijven, aldus Rutte in een reactie.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]