Zierikzee getroffen door windhoos

Uit Wikinieuws

27 juni 2022 

De Zeeuwse plaats Zierikzee is maandagmiddag omstreeks 12:00 getroffen door een windhoos, feitelijk een kleine tornado. Daarbij zijn zeker negen gewonden gevallen en is een 73-jarige vrouw uit Wassenaar overleden. Enkele tientallen (huur)woningen zijn door de windhoos zo beschadigd dat ze tijdelijk onbewoonbaar zijn. Aan de Calandweg woei van zeker vier woningen het dak weg. Ook werden veel bomen ontworteld.

De Veiligheidsregio Zeeland gaf een NL-Alert af, waarmee mensen werden opgeroepen om niet naar het getroffen gebied te komen zodat hulpdiensten niet zouden worden gehinderd.

Volgens het KNMI is de windhoos voortgekomen uit een waterhoos die zich had ontwikkeld boven de Oosterschelde. Dat hij daarna zo snel in kracht kon toenemen, is volgens de meteorologen te wijten aan een combinatie van een vochtige atmosfeer en windschering. Het laatstgenoemde verschijnsel zou ervoor hebben gezorgd dat de wind boven in de atmosfeer veel sterker was dan bij de grond.

Jack van der Hoek, de burgemeester van Schouwen-Duiveland (waar Zierikzee deel van uitmaakt), zei tijdens een persconferentie dat de hulpverleners in hun werk werden gehinderd door grote hoeveelheden mensen die kwamen kijken.

Bronnen[bewerken]