Naar inhoud springen

Ziekte koraalduivels niet beperkt tot Bonaire alleen

Uit Wikinieuws

5 mei 2018 

Bij Bonaire worden de afgelopen maanden geregeld gewonde koraalduivels gevonden. Lokaal worden de vissen ook wel lionfish genoemd. De vissen worden met oppervlakkige huidverwondingen drijvend op het water aangetroffen. De verwondingen en soms zweren zijn allemaal hetzelfde. De meeste gewonde vissen worden voor de kust van Klein Bonaire gevonden, maar ook af en toe op de kust van Kralendijk en Lac.

Veel reacties worden verzameld op de Facebookpagina van de lokale vereniging voor lionfish hunters. Uit de reacties blijkt dat het niet alleen een fenomeen is dat zich op Bonaire voordoet. Ook rond Florida zijn veel meldingen van gewonde koraalduivels met dezelfde soort wonden. De eerste koraalduivel met zweren werd volgens het onderzoek waargenomen op 5 augustus 2017. Het ging hier meteen om honderden waarbij veertig procent van de populatie was aangetast.

Het onderzoek is daar nog steeds gaande en er zijn op dit moment vooral meer vragen dan antwoorden. Er wordt gezocht naar oorzaken als vervuiling en bacteriën, maar ineffectieve jachtmethoden van de mens worden ook niet uitgesloten. Bij het onderzoek zijn wetenschappers van de Universiteit van Florida betrokken.

Bronnen[bewerken]