Zeventiende bevoorradingsvlucht SpaceX richting het ISS gelanceerd

Uit Wikinieuws

4 mei 2019 

Voor de negentiende keer heeft SpaceX vanmorgen een Dragon gelanceerd. Het betreft de zeventiende Commercial Resupply Services-missie van SpaceX in opdracht van NASA. Het onbemande bevoorradingsschip van SpaceX is met zo’n 2500 kilogram aan voedsel, kleding, experimenten en andere benodigdheden onderweg naar het internationaal ruimtestation ISS. Het was de 70e maal dat een Falcon 9-draagraket werd gelanceerd. De lancering vond plaats vanaf Lanceercomplex SLC-40 op het Cape Canaveral AFS.

De vlucht werd enkele dagen uitgesteld wegens problemen met de stroomvoorziening van het ISS. Gisteren werd de lancering afgeblazen wegens problemen met het landingsschip van SpaceX, dat in allerijl voor reparatie terug naar de haven werd gevaren waarna het weer uitvoer. Dit kon zo snel doordat de landingslocatie deze keer niet ver uit de kust van Cape Canaveral was. De eerste trap van de Falcon 9 draagraket landde op het droneschip omdat de landingsplaats LZ-1 nog niet beschikbaar is nadat op 20 april enkele zo’n 300 meter naast LZ-1 een Crew Dragon tijdens een test ontplofte en men het bewijsmateriaal van dat ongeluk niet wil aantasten. De explosie van die tweede generatie Dragon had verder geen gevolgen voor de lancering van deze eerste generatie Dragon.

NASA en SpaceX gaven aan dat de gelande Falcon 9-booster met serienummer B1056 ook voor de volgende twee missies, SpX-CRS-18 en SpX-CRS-19 is gereserveerd. Deze Dragon vliegt nu voor de tweede keer en werd twee jaar geleden voor missie SpX-CRS-12 ingezet. Volgens de planning zal de Dragon maandag bij het ISS aankomen en met behulp van een robotarm worden aangekoppeld. De Dragon zal daar naar verwachting tot 30 mei blijven.

Bronnen[bewerken]