Naar inhoud springen

Zes veroordelingen in moordzaak Peter R.de Vries

Uit Wikinieuws

12 juni 2024 

De plek waar Peter R.de Vries werd vermoord

In de rechtszaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli 2021 is de Rechtbank Amsterdam vandaag tot een vonnis gekomen. Er zijn zes personen veroordeeld van de in totaal negen oorspronkelijke verdachten. De zaak heeft eerder meerdere keren vertraging opgelopen, onder ander doordat een rechter nog tijdens het proces naar het buitenland verhuisde.

De drie hoofdverdachten hebben lange celstraffen gekregen. Het gaat om Delano G., de schutter, diens chauffeur Kamil E., beiden veroordeeld tot 28 jaar. Krystian M., hun opdrachtgever, heeft 26 jaar en een maand gevangenisstraf gekregen. Drie andere verdachten zijn veroordeeld wegens medebetrokkenheid. Een van hen leverde de wapens aan, hij heeft 14 jaar gevangenisstraf gekregen. Twee anderen die op de uitkijk stonden en bovendien De Vries hebben gefilmd terwijl hij zwaargewond op de grond lag, zijn veroordeeld tot 10 jaar. Nog eens drie anderen die werden verdacht van betrokkenheid, zijn geheel vrijgesproken omdat er tegen hen niet voldoende bewijs is.

Hoewel de opgelegde gevangenisstraffen hoog zijn, vallen ze lager uit dan de eis van levenslang waar het OM afgelopen januari mee is gekomen. Een van de redenen is dat geen van de verdachten eerder is veroordeeld wegens moord. Ook zouden Kamil E. en Krystian M. volgens hun eigen advocaten onder grote druk zijn gezet. De rechtbank liet daarnaast nog meewegen dat het niet is bewezen dat de moord op De Vries tevens een terroristische actie was.

Het OM gaat mogelijk nog tegen de uitspraak in beroep omdat zij de opgelegde straffen te laag vinden, aldus een OM-woordvoerder. Het OM oordeelde eerder onder andere dat er wel degelijk sprake was van terrorisme en dat de betrokkenen bovendien een criminele organisatie vormden, maar de rechtbank is hierin niet meegegaan. De nabestaanden van Peter R. de Vries (onder wie zijn zoon Royce) hebben laten weten tevreden te zijn met het huidige vonnis.

Bronnen[bewerken]