Naar inhoud springen

Zes megagrote Chinese vissersboten in Surinaamse wateren

Uit Wikinieuws
Hektrawler, hier: Noors

25 november 2018 

Voor de Surinaamse kust zijn zes Chinese vissersboten van vijftig meter lang waargenomen. Twee van deze hektrawlers, ook wel varende visfabrieken genoemd, zijn voor anker gegaan aan een steiger in de Surinamerivier.

In De Nationale Assemblée (DNA) is met veel ophef gereageerd vanuit zowel de coalitie als de oppositie. Er wordt voor een grote schade van de Surinaamse visserijsector gevreesd wanneer vergunningen aan deze schepen worden verleend om te vissen in Surinaamse wateren. Leden van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) hebben een petitie getekend waarin ze hun bezorgdheid uiten.

Het is op dit moment onduidelijk of er vergunningen zijn afgegeven aan de Chinese vissers. Over het onderwerp is eerder uitgebreid gedebatteerd in DNA. Toen werd geoordeeld dat er geen nieuwe vergunningen zouden worden verstrekt vanwege de grote nadelen die het vissen met netten met zich meebrengt. Het ministerie is nu gevraagd om een lijst met trawler-vergunningen aan te leveren die door visserijminister Lekhram Soerdjan en zijn voorganger Soeresh Algoe zijn afgegeven.

De betreffende schepen hebben toestemmingsbrieven om in Surinaamse wateren te varen en een keuring is aangevraagd bij de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Soerdjan heeft inmiddels via een app aan waarnemend minister Soewarto Moestadja (Arbeid) laten weten geen vergunningen te hebben afgegeven. Volgens de FSA zou Algoe in de afgelopen jaren niettemin verschillende vergunningen hebben verleend voor trawlvisserij. Het aantal vergunningen zou van 15 naar 35 zijn gestegen. Deze zouden vooral aan buitenlanders zijn verstrekt. Het maximale vermogen zou echter beperkt zijn tot 500 pk terwijl de Chinese trawlers een vermogen hebben van 2000 pk.

Gerelateerd

[bewerken]
[bewerken]

Bronnen

[bewerken]