Zes klimaatactivisten opgepakt wegens oproep tot blokkeren snelweg

Uit Wikinieuws

26 januari 2023 

De Utrechtsebaan

Vanmorgen zijn er zes klimaatactivisten bij hun woningen opgepakt wegens het via sociale media oproepen tot een "gevaarlijke en ontwrichtende blokkade." Dit betreft een blokkade van de Utrechtsebaan, een stuk van de A12 in Den Haag. De Utrechtsebaan ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en het gebouw waar de Tweede Kamer tijdelijk zit gehuisvest.

De gearresteerde klimaatactivisten zijn lid van Extinction Rebellion. Volgens deze beweging wordt "het recht op manifestatie met voeten getreden". Volgens het OM maken de klimaatactivisten zich "met vele anderen" zorgen, maar "is het geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren." De blokkade wordt door het OM "gevaarlijk en ontwrichtend" genoemd. Inmiddels zijn de activisten, na te zijn verhoord, weer vrij. Ze mogen zich negentig dagen niet op de A12 bevinden.

Behalve deze zes gearresteerden wordt ook de bekende acteur Sieger Sloot, die eveneens lid is van Extinction Rebellion, beschuldigd van betrokkenheid bij de opruiing. Sloot was zelf vanmorgen niet thuis maar zijn woning is wel doorzocht, aldus een verklaring van de politie.

Kort na de arrestaties lieten diverse maatschappelijke organisaties de oproep tot de blokkade te steunen. Deze organisaties zijn onder andere Greenpeace, de FNV, Milieudefensie en Urgenda.

De blokkade staat gepland op zaterdag 28 januari om 12:00. Het is niet de eerste keer dat activisten van Extinction Rebellion dit stuk snelweg blokkeren; op 26 november gebeurde dit ook al. Toen resulteerde dat in 150 aanhoudingen. In december vond een blokkade plaats waarbij zes mensen werden aangehouden. Vorige week werd er ook iemand opgepakt voor de oproep tot de blokkade van aanstaande zaterdag. Toen zei Extinction Rebellion dat de blokkade gewoon doorgaat.

Bronnen[bewerken]