Zelfportret Van Gogh uit Oslo blijkt echt

Uit Wikinieuws
Het desbetreffende zelfportret.

20 januari 2020 

Een zelfportret van Vincent van Gogh dat hangt in het Nasjonalmuseet in Oslo, waarvan lange tijd onzeker is geweest of het door Van Gogh zelf is gemaakt, is na onderzoek toch van zijn hand gebleken.

Sinds 1970 werd getwijfeld of het schilderij wel echt door de postimpressionistische schilder is gemaakt. In 2014 begon het Van Gogh Museum een nader onderzoek naar het schilderij. Vandaag maakte dat museum bekend dat het wel degelijk om een echte Van Gogh gaat.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het schilderij in 1889 werd gemaakt, toen Van Gogh werd behandeld aan een zware psychose. In een brief aan zijn broer Theo schrijft hij dat hij tijdens zijn ziekteperiode 'een poging tot een zelfportret' gedaan heeft. Onderzoeker Louis van Tilborgh vertelt dat de echtheid bepaald kon worden door onder andere te kijken naar het kleurgebruik en de penseelstreek in het schilderij. Deze kenmerken komen overeen met Van Goghs werk uit de late zomer en herfst van 1889. Volgens Van Tilborgh was het schilderij voor Van Gogh mogelijk ook een therapeutisch werk tijdens zijn psychose.

Het zelfportret is vanaf 21 februari te zien in het Van Gogh Museum, voor de tentoonstelling In the Picture. Op 24 mei eindigt deze voorstelling weer en daarna zal het schilderij terugkeren naar Noorwegen.

Bronnen[bewerken]