Naar inhoud springen

Zeker 60 doden bij Palestijnse demonstraties aan grens Israël-Gazastrook

Uit Wikinieuws
Reportage van journaliste Heather Murdock

15 mei 2018 

Bij gewelddadige confrontaties gisteren tussen tienduizenden demonstrerende Palestijnen en het Israëlische leger aan de grens van de Gazastrook en Israël zijn volgens de laatste berichten van Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, 62 doden, waaronder 50 Hamas-leden, 3 Islamitische Jihad-leden en 9 burgers, aan Palestijnse zijde gevallen toen het Israëlische leger het vuur opende. Daarmee is het de bloedigste dag in het gebied sinds de oorlog in de zomer van 2014. Verder zijn er 2.771 Palestijnen gewond geraakt, van wie ongeveer de helft door schotwonden.

Dat gisteren gewelddadig zou verlopen werd al lang verwacht, aangezien Israël gisteren officieel 70 jaar bestond als staat terwijl de Palestijnen, die hun eigen staat willen, dit nog altijd betreuren. Officieel was het gisteren daarom in Israël een feestdag. Tevens is de nieuwe Amerikaanse ambassade geopend, die is verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dit laatste vormt ook de belangrijkste aanleiding tot het huidige geweld; de Palestijnen zien Jeruzalem juist als hún hoofdstad, van een staat die nog steeds moet worden opgericht.

De Palestijnse minister van Gezondheid, Djawad Awad, beschuldigt Israël ervan een "slachtpartij op ongewapende demonstranten" te hebben verricht. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelt het Israëlische militaire geweld als zijnde een schending van het internationale recht. De Palestijnse president Abbas heeft opgeroepen tot drie dagen van nationale rouw en een algemene staking.

Quote begin
Shocking killing of dozens, injury of hundreds by Israeli live fire in #Gaza must stop now. The right to life must be respected. Those responsible for outrageous human rights violations must be held to account. The int'l community needs to ensure justice for victims.

— Prince Zeid bin Ra'ad
Quote einde

Vandaag was het in vergelijking met gisteren een stuk rustiger; er viel één nieuwe dode bij de protesten in het Gaza-grensgebied. De relatieve rust komt waarschijnlijk vooral doordat het voor de Palestijnen nu een dag van rouw is.

Bronnen

[bewerken]