Naar inhoud springen

Zeiljacht kapseist voor kust van Oostende: 2 doden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 juli 2017 

Zeiljacht kapseist voor kust van Oostende, 2 doden

Een zeiljacht met zes opvarenden kapseisde deze ochtend op zo'n 15 km voor de kust van Oostende. Het schip vaarde onder Nederlandse vlag en was zijn tocht 's nachts begonnen in Breskens, ter gelegenheid van een zeilwedstrijd. De wedstrijd was een organisatie van de Royal Belgian Sailing Club uit Zeebrugge.

Een voorbijvarend baggerschip kon drie drenkelingen uit het water halen. Eén van hen was onderkoeld, ze werden allen overgebracht naar het hospitaal.

Twee bemanningsleden werden dood teruggevonden, één is nog steeds vermist. De Sea King werd ingezet om de laatste opvarende te traceren, ze werden bijgestaan door helikopters van het Nederlandse reddingsteam. Iets voor middernacht werd de zoektocht stopgezet, laat het MRCC weten.

Vandaag stond een grootschalige reddingsoefening gepland door de verschillende hulpdiensten aan zee in het kader van 35 jaar kustreddingsdienst. Dat werd echter ingeperkt tot het gedeelte dat zou doorgaan op het strand. De Belgische koning en koningin waren daarbij aanwezig. De oefening op het strand werd plots onderbroken door een echte oproep van een zwemmer in nood. Hij werd uit het water gehaald en gereanimeerd.

Update 2 juli 2017 

Onderzoek door de Belgische politie heeft uitgewezen dat een afgebroken kiel zorgde dat het schip zijn stabiliteit verloor en kapseisde. Naar de derde vermiste wordt nog steeds gezocht, maar er wordt van uitgegaan dat ook hij niet meer leeft.

Update 14 juli 2017 

Het lichaam van de 18-jarige vermiste werd teruggevonden voor de kust van Vlissingen. De andere opvarenden die het leven lieten zijn een 70-jarige en 79-jarige man. Die laatste Frans Maas, was naast zeiler ook bouwer en ontwerper van zeilschepen.

Bronnen

[bewerken]