Naar inhoud springen

Zeemijn ontploft bij Georgische badplaats Batoemi

Uit Wikinieuws

15 februari 2023 

Voor de Zwarte Zee-kust van de Georgische badplaats en havenstad Batoemi is op 13 februari een zeemijn ontploft. De mijn werd in de branding door omstanders opgemerkt en gefilmd, en kwam op slechts enkele tientallen meters van het strand tot ontploffing. Er is niemand gewond geraakt.

De Georgische autoriteiten hebben meteen een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, en de restanten verzameld om de herkomst te achterhalen. Er is het meteen het vermoeden gerezen dat het om een op drift geraakte mijn gaat, die afkomstig is uit de wateren rond Oekraïne.

Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne liggen er veel zeemijnen in de territoriale wateren van Oekraïne die met enige regelmaat op drift raken door ruwe weersomstandigheden. Daags na de ontploffing heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd de kustwateren verscherpt in de gaten te zullen houden, met name rond de havens. Ook is de installatie van barrières in het water aangekondigd.

De op drift geraakte zeemijnen vormen een steeds groter probleem voor landen gelegen rond de Zwarte Zee, en hebben ook al tot fatale afloop geleid. Zo wordt het vrachtverkeer in gevaar gebracht en zijn er mijnen gesignaleerd rond drukbezochte badplaatsen, waaronder nu dus Batoemi.

Bronnen

[bewerken]