Naar inhoud springen

Zeebrugge herdenkt ramp met Herald of Free Enterprise

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 maart 2017 

De zwaar gehavende Herald of Free Enterprise wordt getrokken door twee sleepboten

30 jaar na de scheepsramp met de ferry "Herald of Free Enterprise" in Zeebrugge werd dit herdacht. 193 mensen kwamen toen om het leven

De carferry Herald of Free Enterprise kapseisde op 6 maart voor de Haven van Zeebrugge ter hoogte van een zandbank. Het schip vaarde de haven uit met open boegdeuren. Daardoor kon het ruim, slechts 90 secondes na afvaart, vollopen met zeewater. Onder de kapiteins op Het Kanaal was er indertijd een wedstrijd om de snelste overvaart te verzorgen, de oorzaak van de open boegdeuren is te wijten aan te haastig werk en onderbemanning op het schip, zo waren er slechts 3 officieren op de brug aanwezig. De kapitein die het overleefde werd veroordeeld voor doodslag.

Aan het herdenkingsmonument in de haven werd op 6 maart een korte herdenking gehouden. Provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, gooide vanaf het legerschip de Pollux, een krans in het water op de plaats van de ramp.

Na de ramp met de Herald of Free Enterprise heeft men een noodplan uitgewerkt om de coördinatie en hulpvoorziening bij dergelijke ramp te verbeteren. De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeroutes, waardoor de kans groot is dat er zich nog eens een scheepsramp voordoet.

Bronnen[bewerken]