Zaventem doorvoerhaven van chimpanseevlees en ander illegaal jachtvlees

Uit Wikinieuws
Chimpansee

4 oktober 2018 

Luchthaven Zaventem is een doorvoerhaven van Afrikaans jachtvlees naar consumenten in Europa. Deze conclusie wordt getrokken in een reportage van het tv-programma Pano.

In het afgelopen jaar werd ruim twee ton vlees in beslag genomen dat werd ingevoerd door zeven personen. De inschatting is dat het werkelijke tonnage bushmeat vele malen hoger ligt. Op de invoer staat maximaal twee jaar gevangenisstraf, maar daar komt het in de praktijk niet van.

Op de smokkel van Afrikaans jachtvlees, ook wel bushmeat of broussevlees genoemd, wordt door douanepersoneel slechts sporadisch gecontroleerd. Journalist van de VRT, Stijn Vercruysse, toonde aan dat zijn aankoop van chimpanseevlees op een markt in Kisangani zonder problemen de douane van Congo en Zaventem kon passeren.

In het Congolese stroomgebied is al circa twee derde van de grote wilde dieren verdwenen, aldus World Wide Fund-medewerker Sofie Ruysschaert. Sommige mensaapsoorten zijn in enkele gebieden al uitgestorven. Het WWF heeft berekend dat jaarlijks meer dan drie miljoen ton consumptievlees uit de bossen en savannes wordt geroofd. Wanneer dieren in dit gebied verdwijnen, dan levert dat grote schade aan de biodiversiteit. Als onderdeel van het ecosysteem zorgen grote dieren onder meer voor verspreiding van zaden.

Naast ecologische schade, brengt de invoer van apenvlees uit Afrika ook gezondheidsrisico's met zich mee, zoals de invoer van ebola. Hoewel het risico klein is, zijn de gevolgen groot wanneer het tot een uitbraak in Europa zou komen.

Bronnen[bewerken]