Naar inhoud springen

Zandstormen in India, zeker 125 doden

Uit Wikinieuws

4 mei 2018 

Door aanhoudende zandstormen zijn de afgelopen dagen in delen van India zeker 125 doden gevallen en meer dan 200 gewonden, volgens de laatste berichten. Ook zijn er veel huizen verwoest en elektriciteitskabels vernield. De scholen zijn gesloten.

Met name het noorden van het land is zwaar getroffen, in het bijzonder de deelstaten Punjab, Uttar Pradesh en Rajasthan. Hier viel ook het merendeel van de doden, 111. Er vielen daarnaast 14 doden in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh. De wereldwijd vermaarde Taj Mahal (in Agra, Uttar Pradesh) heeft volgens de berichten geen schade geleden door de storm (maar bij een eerdere storm van een paar weken terug heeft het mausoleum naar verluidt wel wat − zeer lichte − schade opgelopen).

De Indiase minister-president Narendra Modi verstrekt uit het Nationaal Rampenfonds een ex gratia (en)-vergoeding (van 2 lakh per persoon) voor nabestaanden die door de storm iemand zijn kwijtgeraakt.

Het leed is overigens nog niet geleden. Voor de komende 48 uur verwachten meteorologen in India opnieuw sterk aantrekkende winden, die voor een nieuwe, wellicht dodelijke zandstorm kunnen zorgen.

Bronnen[bewerken]