Naar inhoud springen

Zagreb getroffen door aardbeving

Uit Wikinieuws

23 maart 2020 

Seismogram van de beving

Kroatië is in de ochtend van zondag 22 maart opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,3 (volgens sommige bronnen zwaarder). Het is de zwaarste beving in het gebied in 140 jaar. Het epicentrum lag enkele kilometers ten noorden van de hoofdstad Zagreb, op 10 kilometer diepte. Een uur later volgde nog een tweede beving.

De eerste beving gebeurde omstreeks 6:00 plaatselijke tijd. Veel inwoners van Zagreb renden hierna in paniek over straat. Vanwege de coronapandemie moesten zij echter van de autoriteiten uit elkaars buurt blijven en terugkeren naar hun woningen. Kroatië, dat net als de rest van de wereld met het coronavirus SARS-CoV-2 kampt, heeft zodoende nu te maken met twee crisissen tegelijk.

Een 15-jarig meisje dat zwaargewond raakte is maandag in het ziekenhuis overleden, heeft de directeur van het ziekenhuis bekendgemaakt. In totaal zijn er 27 gewonden. In het historische centrum van de stad is verder veel schade door de beving. In totaal zijn er meer dan 7000 gebouwen beschadigd. Van de fameuze kathedraal is een van de torenspitsen afgebroken.

Bronnen[bewerken]