Naar inhoud springen

Yates versterkt voorsprong na winst tweede bergrit Giro

Uit Wikinieuws
Simon Yates

14 mei 2018 

Vandaag is er een rustdag in de Giro d'Italia, maar gisteren werd de negende etappe van de wielerronde gereden. Deze werd gewonnen door Simon Yates, die na een zware bergrit als eerste op de Gran Sasso aankwam. Tom Dumoulin kwam pas 12 seconden later binnen, waardoor Yates zijn voorsprong op hem aanzienlijk groter heeft gemaakt naar 38 seconden. Esteban Chaves kwam wel tegelijk met teamgenoot Yates aan, wat hem de tweede plaats in het algemeen klassement heeft opgeleverd. Hij heeft 32 seconden achterstand op Yates.

Meteen na de start van de 225 km lange etappe ontstond er een kopgroep van veertien renners, onder wie de Belg Tim Wellens. Hij moest lossen op 26,5 kilometer van de meet, maar de kopgroep wist het lang vol te houden. De laatste die er uit overbleef was de Italiaan Fausto Masnada, die 2,3 kilometer voor de streep ingehaald werd door de groep met favorieten. Deze werd naarmate de klim vorderde steeds kleiner, Fabio Aru was de eerste die het niet meer uit kon houden en kort na hem volgde ook Chris Froome. Daarna waren er veel aanvallen in de favorietengroep van onder andere Thibaut Pinot en Giulio Ciccone. Niemand lukte het weg te komen uit de groep en nog meer renners vielen af, onder wie Tom Dumoulin. Yates kwam als eerste over de streep, met Chaves en Pinot vlak achter hem.

Chris Froome kwam pas 1 minuut en 7 seconden na Yates over de finish, wat zijn achterstand nu 2 minuten en 27 seconden maakt. Volgens de Britse media heeft Froome geen schijn van kans meer om de koers te winnen, maar vandaag zij Froome dat hij gewoon door gaat. Hij gaat nog steeds voor de eindzege en volgens hem zijn er in het wielrennen wel gekkere dingen gebeurd.

De beste Nederlander in het klassement blijft Tom Dumoulin, die één plaatsje zakt. De beste Belg is Ben Hermans, die zich op de 34e plek bevindt, met een achterstand van 17 minuten en 41 seconden.

Morgen gaat de Giro verder met een heuvelachtige rit van Penne naar Gualdo Tadino.

Bronnen[bewerken]