Wisseling van wacht in Vlaamse regering

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 juni 2007 

Wisseling van wacht in Vlaamse regering

De bezetting van de Vlaamse regering zal de komende dagen drastisch veranderen. Aanleiding is de recente verkiezingsoverwinning van CD&V/N-VA in het federale parlement. Enkele kopstukken van het kartel maken de sprong van het Vlaamse naar het federale niveau. Onder hen Yves Leterme, de lijsttrekker voor de Senaat tijdens de federale parlement en - tot en met vandaag - minister-president van Vlaanderen.

Leterme had de bal lang afgehouden, maar beslist nu toch zijn functie als leider van de Vlaamse regering op te geven. "Ik wil de leiding nemen voor het kartel tijdens de regeringsonderhandelingen." Door de banden te breken met Vlaanderen, neemt hij wel een risico, maar "ik wil de functie van minister-president niet misbruiken als parachute". Ook Inge Vervotte neemt nu haar reeds op 10 juni aangekondigde ontslag als Vlaams minister en verhuist naar de federale Kamer.

Opvolger van Leterme wordt waarschijnlijk partijgenoot Kris Peeters, huidig minister van Milieu en Openbare werken. Deze kondigde aan dat hij de ingeslagen wegen verder zal volgen. Hij wordt de nieuwe minister-president en krijgt tevens de bevoegdheid over Landbouw en Haven.

Hilde Crevits zal Peeters' functie overnemen. Steven Vanackere neemt Vervottes portefeuille over en wordt minister van Welzijn.

Wat de federale regering betreft, zal volgens Leterme een akkoord nog niet voor morgen zijn. Traditioneel wordt dit bereikt voor de Belgische nationale feestdag op 21 juli, maar Leterme gaf reeds te kennen geen haast te hebben. "Het is de kwaliteit die telt en niet zozeer de haast."

Bronnen[bewerken]