Naar inhoud springen

Wintertijd is weer ingegaan

Uit Wikinieuws

27 oktober 2019 

De klok werd vannacht weer een uur teruggezet

Vannacht is de wintertijd weer ingegaan. De klok ging om 3:00 uur een uur terug, zodat het weer 2:00 uur werd. De nacht duurde daardoor dus één uur langer.

Het idee achter zomer- en wintertijd is dat de tijd per etmaal waarin het licht is meer overeenkomt met de tijd waarin de meeste mensen wakker zijn. Volgens veel deskundigen kleven er echter serieuze nadelen aan het verschil tussen zomer- en wintertijd. Vooral ouderen, jonge kinderen en dieren, maar ook sommige volwassenen, hebben er lichamelijk last van en hebben moeite om steeds opnieuw hun bioritme aan te passen. Daarnaast is er volgens Rijkswaterstaat een drukkere avondspits, omdat het een uur eerder donker wordt in de wintertijd. Weggebruikers moeten dan wennen aan de nieuwe situatie, waardoor langere files ontstaan. (Bij de overgang van winter- naar zomertijd speelt in feite hetzelfde probleem, alleen blijft het 's morgens dan juist een uur langer donker.)

De verandering geldt voor de hele Europese Unie. In sommige landen, waaronder Suriname, bestaat de tijdswijziging niet. De Europese Commissie stelde vorig jaar voor om het verschil tussen zomer- en wintertijd ook in Europa niet meer te maken. Over dit voorstel is echter nog geen uitsluitsel bereikt. Ook is nog geheel onduidelijk of de zomer- of de wintertijd in dat geval de standaardtijd zou moeten worden.

Bronnen[bewerken]