Winst bij rechtzaak Wikipedia-gebruiker in Griekenland

Uit Wikinieuws

18 april 2018 

De Wikimedia Foundation is verheugd dat een langdurige rechtszaak in Griekenland werd ingetrokken. De zaak werd in 2016 aangespannen tegen de Griekse Wikipedia-moderator Diu en de Griekse vrije en opensourcegemeenschap ELLAK.

De zaak begon al in 2014 en betrof verschillende beweringen in het Wikipedia-artikel over Theodoros Katsanevas in verschillende talen die als lasterlijk werden beschouwd. De beweringen waren afkomstig uit het testament van de voormalige Griekse premier Andreas Papandreou die Katsanevas een "schande" noemde. Zoals in het Wikipedia-artikel werd uitgelegd had de opmerking hoogstwaarschijnlijk te maken met een complexe familievete over Papandreous dood en bezittingen. Wikipedia-gebruikers zagen het testament en het grote aantal berichten over de hele affaire als betrouwbare bronnen voor het Wikipedia-artikel.

Toen de Wikimedia Foundation erachter kwam dat een Wikipediaan juridisch werd vervolgd in Griekenland, werd besloten dat het een geschikte zaak was voor het Legal Fees Assistance Program, dat ervoor bedoeld is om juridische hulp te bieden aan gebruikers die een belangrijke projectrol vervullen en in goed vertrouwen werken, zoals aan Diu in dit geval.

In de voorbereidende hoorzittingen werd Wikipedia in eerste instantie opgedragen om de vermeende smadelijke secties uit het artikel te verwijderen. In een eropvolgend voorbereidende bevelhoorzitting werden de secties toch voorlopig toegestaan, waardoor het oorspronkelijke artikel overeind kon blijven, inclusief de gebruikte bronnen. In dit voorjaar zou begonnen worden aan de feitelijke rechtszaak. Op het laatste moment besloot Katsanevas zijn eisen in te trekken.

Dit resultaat is een winst voor alle Wikipedianen die in goed vertrouwen aan de verbetering van artikelen werken met gebruikmaking van betrouwbare bronnen. De Foundation zal doorgaan gebruikers te ondersteunen wanneer ze het doelwit worden om hun betrouwbare schrijfstijl en cruciale ondersteunende werk op Wikipedia.

Ondergetekend, Jacob Rogers, juridisch raadsheer
Wikimedia Foundation

De Foundation zegt speciale dank toe aan Chara Daouti en Constantinos Lambadarios van het juridische kantoor Lambadarios voor hun uitstekende werk in deze zaak gedurende de hele looptijd.

Bronnen[bewerken]

Logo Wikimedia Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op Wikimedia. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC BY 3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.