Naar inhoud springen

Winnaars Spinoza- en Stevinpremie 2022 bekend

Uit Wikinieuws

18 juni 2022 

Thea Hilhorst, een van de laureaten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de zes wetenschappers bekendgemaakt die dit jaar een Spinozapremie of een Stevinpremie ontvangen, de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Bij de Spinozapremie ligt de nadruk op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken terwijl de Stevinpremie onderzoek honoreert met een grote maatschappelijke impact. Iedere laureaat ontvangt 2,5 miljoen euro, dat geheel naar eigen inzicht besteed mag worden aan nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Een van de vier Spinozapremies gaat dit jaar naar Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit, voor haar onderzoek op het gebied van noodsituaties veroorzaakt door rampen en gewapende conflicten. De andere drie laureaten zijn Ignas Snellen (hoogleraar Observationele Astrofysica aan de Universiteit Leiden) voor zijn onderzoek naar exoplaneten, Corné Pieterse (hoogleraar Plant-microbe Interacties aan de Universiteit Utrecht) voor zijn onderzoek naar ziekten en plagen bij planten en Klaas Landsman (hoogleraar Mathematische Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen) voor zijn onderzoek op het gebied van mathematische fysica.

Daarnaast ontvangen neuroloog Bas Bloem (Radboud UMC) en socioloog Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) de NWO-Stevinpremie. Bloem geldt als een van de grootste experts wereldwijd in de ziekte van Parkinson. Hij heeft ParkinsonNet opgezet, een netwerk waar mensen met deze ziekte kunnen samenwerken met hun zorgverleners.

De premies zullen op woensdag 5 oktober worden uitgereikt. De zes winnaars zullen dan ook aangeven waarvoor ze de premies willen gebruiken.

Bronnen[bewerken]